siemens-ehighway-autobahn-hesse-1

Daar is de kilometerheffing

27 juni 2019

We schreven er al over in 2018; de kilometerheffing. Wat vorig jaar nog een verboden woord was in den Haag, en met name bij VVD en de Telegraaf, lijkt nu toch echt te gaan gebeuren.

Belasting op mobiliteit

Het verdienmodel op mobiliteit voor de overheid zal namelijk drastisch gaan veranderen. Accijns op stroom voor thuis- en zakelijk laden heffen is veel te ingewikkeld en onwenselijk. Daarnaast heeft de overheid straks geen vinger meer in de pap bij ondernemers die lokaal opgewekte stroom gebruiken om hun auto’s op te laden. Er zal dus een andere manier gevonden moeten worden om de schatkist te vullen. Kilometerbeprijzing lijkt de meest voor de hand liggende optie. Wanneer daar de koppeling wordt gemaakt tussen CO2 uitstoot en de prijs behoudt de overheid de mogelijkheid om elektrisch rijden te stimuleren.

Kosten per kilometer

Kosten per kilometer worden ook bij elektrisch rijden steeds belangrijker. Ecoleon adviseert bedrijven en overheden. Daarbij kijken we samen naar het wagenpark, de mobiliteitsbehoefte en de huidige mogelijkheden. Wist u bijvoorbeeld dat u hierdoor al voor € 0,008 per km uw auto kunt laden?

Betalen per kilometer. Het lijkt een eerlijk systeem. Voor vrachtwagens lijkt er zelfs een systeem te komen waarbij de hoogte van de heffing gerelateerd is aan de uitstoot. Hoe schoner de dieselmotor, hoe minder heffing het betaald hoeft te worden. Hiermee ontstaat een prikkel om te investeren in vernieuwing van het wagenpark. Het doel? Minder uitstoot van Co2 en een schonere lucht rondom en in de steden.

Duitse innovatie

In Duitsland werken ze ondertussen keihard aan het elektrificeren van het vrachtwagenpark. Op innovatieve wijze. Zo opende Siemens onlangs de eHighway. Een 10 kilometer lange baan op de snelweg die voorzien is van een bovenleiding. De baan kan worden gebruikt door elektrische vrachtwagen. Tijdens het rijden maakt de vrachtwagen fysiek verbinding met de bovenleiding en wordt de accu van de vrachtauto opgeladen.

Overweegt u om over te stappen op elektrisch rijden, of wilt u hier eens vrijblijvend over praten? Neem contact met ons op en we praten graag met u verder.

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: