vote-for-green_04-604x208

Stemt u groen op 15 maart?

23 februari 2017

Het is u vast al opgevallen. Het is verkiezingstijd. De politiek kopstukken buitelen over elkaar heen om u te verleiden op hen te stemmen. Allemaal met een mooi verhaal over zorg, onderwijs en financiën. Ondertussen kwam de NOS vandaag met een nogal alarmerend bericht rondom CO2-uitstoot.

Nederland blijkt verantwoordelijk voor een veel grotere hoeveelheid CO2-uitstoot dan doorgaans wordt berekend. Dat komt doordat in de cijfers het aandeel dat wordt veroorzaakt door luchtvaart en scheepvaart niet wordt meegeteld. Dat stellen milieuorganisaties. Volgens hen verdubbelt de hoeveelheid uitgestoten kooldioxide zelfs als schepen en vliegtuigen wel worden meegerekend. Dat gebeurt niet omdat ze niet onder de nationale regelgeving vallen. Beide sectoren verwachten overigens de komende jaren nog een flinke groei van het transport over water en door de lucht.

“De natuur komt er nog wat
bekaaid vanaf in de debatten.”

Om vast te stellen wat het aandeel van de luchtvaart en scheepvaart is, heeft onderzoeksbureau CE Delft gekeken naar de uitstoot door schepen en vliegtuigen die reizen vanuit en naar Nederland. Daarvan is de helft genomen en dat is opgeteld bij de CO2-uitstoot in Nederland. Dat leidt dus tot een verdubbeling van het cijfer, zeggen de milieuclubs.

Tot nu toe komt de natuur er nogal bekaaid vanaf in de debatten rondom de verkiezingen. Gelukkig komt daar nu verandering in. In navolging van de Kieswijzer is er nu het Groene Kieskompas. Deze website stelt u een aantal vragen over uw opvattingen rondom natuur en milieu. Na de beantwoording ontvangt u een overzicht van de partijen die het best aansluiten bij uw opvattingen.

Bent u benieuwd welke partijen het best bij u aansluiten? Ga dan naar www.groenkieskompas.nl

Heeft u na het invullen van de stemwijzer de behoefte uw buitenruimte te verduurzamen en weet u  niet waar te beginnen? Neem dan contact op met Erik Claassen op 06 – 83 00 05 87 of ga naar www.ecoleon.nl

Klik hier om de uitzending van het NOS Journaal terug te kijken

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: