10-procent-300x200

Tien procent van nieuwe auto’s heeft stekker

09 september 2016

Er rijden steeds meer elektrische auto’s en plug-in-hybrides op de weg. Vorig jaar had bijna 10 % (9,7 %) van alle nieuw verkochte auto’s in Nederland een stekker. In de maand december ging het zelfs om bijna een kwart (24,6 %) van alle verkochte auto’s. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven denkt dat 2018 een belangrijk jaar wordt. “Er komen dan van vijf merken elektrische auto’s bij op de markt, die allemaal rond de 30.000 euro kosten en die tenminste 300 kilometer kunnen rijden. Het gaat daarbij om auto’s van Tesla, Nissan Leaf, Audi, VW en Chevrolet.”

“Het rijden in een elektrische auto veroorzaakt altijd ten minste 20 % minder uitstoot dan rijden in een benzineauto.”

We staan aan de vooravond van enorme veranderingen in auto’s, zeggen veel deskundigen. “De komende vijf à tien jaar gaat er bij auto’s meer veranderen dan in de afgelopen honderd jaar”, aldus Steinbuch.

Een punt van kritiek dat mensen noemen bij de elektrische auto, is dat er meer CO2 wordt uitgestoten bij de productie ervan dan er bespaard wordt door ermee te rijden. Maar dat klopt niet, zeggen deskundigen. Als je het maken van een elektrische auto optelt bij het gemiddelde aantal jaren dat mensen met een auto rijden, kom je met gebruik van grijze stroom al op ten minste 20 % reductie van de CO2-uitstoot.

“Er komen dan van vijf merken elektrische auto’s bij op de markt,

die allemaal rond de 30.000 euro kosten en die tenminste 300 kilometer kunnen rijden.”

Met andere woorden: het rijden in een elektrische auto veroorzaakt altijd ten minste 20 % minder uitstoot dan rijden in een benzineauto.  Als je ook nog eens volledig groene stroom zou gebruiken, wordt de CO2-uitstoot gereduceerd met 100 %.

Er doen nogal wat verhalen de ronde over de opladen van deze auto’s. In tegenstelling van wat soms beweerd wordt is ons bestaande elektranetwerk een uitstekende manier om auto’s op te laden.

Heeft u al een goede laadoplossing? Neem contact met ons op voor een advies op maat via Erik Claassen op 06 – 83 00 05 87 of kijk op onze website.

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: