bg_ecotap_SLA_K_Wide_stad_72-1024x683-604x208

Nu de mens nog

05 april 2018

Hitachi Europe Ltd., Mitsubishi Motors en ENGIE werken samen aan een project om te onderzoeken of elektrische voertuigen kunnen dienen als energieopslag voor een kantoorgebouw. Voor deze demonstratie verbond het consortium Hitachi’s voertuig-naar-alles (V2X) oplader met het kantoorgebouw van ENGIE in Zaandam.

De V2X-lader van Hitachi is de eerste oplader die niet alleen een elektrische auto oplaadt, maar ook de energie terug in het gebouw / net kan afvoeren, wat verschillende flexibiliteiten biedt, waaronder kW, Akw, kWh en VAR. Bovendien is het mogelijk zonnepanelen en externe opslag rechtstreeks op de oplader aan te sluiten, waardoor gebouwen efficiënter kunnen worden gevoed.

De V2X-oplader is verbonden met de energievoorziening van het gebouw en wanneer het gebouw meer zonne-energie genereert dan nodig is, wordt deze overtollige energie opgeslagen in de batterij van de elektrische auto. Deze energie kan dan, indien nodig, weer in het rooster worden geloosd. De auto-accu fungeert daarom als een energie-opslagbron, evenals een noodstroomvoorziening.

Deze ontwikkelingen zijn het zoveelste voorbeeld van een markt die sterk in ontwikkeling is. De energietransitie van fossiel naar duurzaam is in een stroomversnelling aan het raken. Tegelijkertijd wekken we als Nederland nog veel te weinig van onze stroom op een duurzame wijze op.

De techniek is er klaar voor, nu de mens nog.

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: