24706872857_e418a3fd91_b

Het verhaal van de praatpaal

01 juli 2017

Op 1 juli 2017 namen we afscheid van de praatpalen langs de rijkswegen in Nederland. De palen kregen een afdekhoes met de tekst “buiten gebruik” en werden in drie maanden tijd langs alle wegen weggehaald. Ecoleon zet zich sindsdien in om de praatpalen een nieuwe bestemming te geven. Begin oktober 2017 was het eerste prototype van de tot laadpaal omgebouwde praatpaal gereed en vanaf 13 april zijn er diverse typen omgebouwde praatpalen te koop via www.koopeenpraatpaal.nl  [#daarzijnweweer]

Effectieve samenwerking

Ecoleon is het bedrijf dat, samen met Dover, alle 3300 palen langs de Nederlandse snelwegen heeft verwijderd. Ecoleon maakte zich hard voor een duurzame herbestemming van de palen. Rijkswaterstaat, de eigenaar van alle praatpalen, had wel oren naar dat idee. Leveranciersmanager Herma Zijlmans: “Wij wilden niet dat de palen in de shredder zouden belanden en eindigen als colablikjes, vandaar dat we kozen om met Ecoleon in zee te gaan. Hun idee voor herbestemming sloot perfect aan bij het oorspronkelijke idee van de ontwerper van de praatpaal ( Chrétien Gerrits) én de marktvisie van Rijkswaterstaat.”

Focus op duurzaamheid

Vanaf het moment dat de palen buiten gebruik gingen, zocht Ecoleon duurzame alternatieven. Zij liet de afdekhoes met de tekst ‘buiten gebruik’ maken van gerecycled etalagemateriaal en koos ervoor om de informatieborden te laten maken van Biobased materiaal, dat is materiaal met natuurvezels.

Verkoop aan liefhebbers

Met het verdwijnen van de praatpaal verdween een herkenbaar icoon uit het Nederlandse landschap. Om tegemoet te komen aan de belangstelling van liefhebbers, besloot Ecoleon 500 stuks te reserveren voor de verkoop. Toen bleek dat de vraag ruimschoots groter was dan verwacht, werd besloten om nog eens 500 stuks aan te bieden. Wie in aanmerking wilde komen voor deze tweede verkoopronde, kon bij Ecoleon een plan indienen voor duurzame herbestemming. Want uiteindelijk bleef het doel om zo veel mogelijk palen een tweede leven te geven.

Het tweede leven van de praatpaal

Voor de palen die overbleven na de verkoop kon Ecoleon talloze herbestemmingen bedenken. “De praatpalen inzetten als oplaadpalen voor elektrische auto’s bleek het meest kansrijk”, vertelt Robert van Doorn, businessunitmanager bij Van Doorn en directeur van het duurzame dochterbedrijf Ecoleon. “Die kunnen we aanbieden voor een haalbare prijs. Bijkomend voordeel is dat de oplaadpaal de iconische vorm van de praatpaal behoudt.”

Unieke producten

Ecoleon en haar partners werken continu verder aan nieuwe toepassingen voor de alom bekende ANWB praatpaal, met behoud van het vertrouwde uiterlijk en haar robuuste design.  Op dit moment zijn er drie verschillende toepassingen verkrijgbaar. Het gaat stuk voor stuk om unieke producten met een nieuwe bestemming en een knipoog naar het vertrouwde uiterlijk van het gele icoon. Ze zijn te koop via: http://koopeenpraatpaal.nl/

Blijf op de hoogte!

Dit is het begin van een nieuw verhaal van de praatpaal. Benieuwd hoe het verder gaat? Volg het verhaal op Facebook en blijf op de hoogte!

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: