watisoperatiesteenbreek-300x165

Wat grijs is kan groen

28 juni 2017

Dijkgraaf Patrick van der Broek van Waterschap Limburg gooide de knuppel onlangs in het hoenderhoek. Inwoners die hun tuin vergroenen moeten korting krijgen op de gemeentelijke belastingen. Is dit een goede manier om inwoners te motiveren om hun tuin niet meer volledig dicht te straten, en waarom is dat eigenlijk een probleem?

Een versteende tuin doet afbreuk aan de biodiversiteit, het levert hittestress en minder groen betekent minder vogels, insecten en andere beesten. Daarnaast moet het water bij zware regenbuien, en daar hebben we er steeds meer van, allemaal tegelijk worden opgevangen en afgevoerd. En dat gaat op veel plaatsen steeds vaker mis met ondergelopen kelders of erger als gevolg.

Operatie Steenbreek trekt ten strijde tegen de versteende tuin en probeert particulieren door goede voorlichting enthousiast te maken voor een groene tuin. Zo ook in Groningen. Daar bouwden ze 5 tuinen om van versteend naar groen.

“Een stenen, onderhoudsvrije tuin is een modetrend, welke door media in stand wordt gehouden. We zien het in huis- en tuin programma’s steeds weer terug. We zijn er ook aan gewend geraakt om onze omgeving totaal naar ons gemak in te richten. Particulieren bewust maken van de gevolgen en ervan overtuigen meer groen in hun tuin aan te brengen is wat ons te doen staat.’

– Wout Veldstra, voorzitter Operatie Steenbreek

Wij als Ecoleon herkennen dit beeld. Veel bedrijven hebben hun parkeerterrein best netjes voor elkaar. Betonklinkers, witte strepen erop en klaar. Maar is dat wel zo? Levert zo’n parkeerplaats je nu echt wat je ervan verwacht? Hoe zit het met onderhoudskosten? Waar blijft het water, en mag ik dat over 5 jaar nog wel op deze manier afvoeren? Allemaal vragen waar bedrijven tegen aan lopen. Wij hebben daar oplossingen voor. Variërend van ons vaste planten concept waarbij de onderhoudskosten lager zijn dan bij betonverharding tot onze groene parkeerplaatsen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw buitenterrein?

Neem dan contact op met Erik Claassen op 06 – 83 00 05 87 of ga naar onze website www.ecoleon.nl

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: