Living-Lab-Smart-Charging_Nissan-Leaf-in-PV-woonwijk-Amersfoort_Foto-Rob-Voss_17-604x208

Ecoleon maakt Geldermalsen Smart Charging ready

09 februari 2017

Steeds meer mensen stappen over en rijden elektrisch. Die auto’s worden nu nog inflexibel geladen. Dit betekent dat je de auto inplugt en deze meteen op vol vermogen laadt tot deze ‘vol’ is. Of de stroomprijs nu hoog of laag is, of er op dat moment nu veel aanbod aan stroom uit zon en wind is of niet. Het gevolg is dat we allemaal stroom vragen op het moment dat het toch al druk is op het stroomnet, tussen vijf en zeven uur ’s avonds. En niet op de momenten dat het grootste duurzame stroomaanbod is. Dat kan beter.

Uit die gedachte is het project FlexPower ontstaan. Vanuit het Living Lab ondersteunt Ecoleon dit project.
Om onze klanten in de gelegenheid te stellen in de toekomst gebruik te kunnen maken van de laatste ontwikkelingen zorgen wij dat onze laadoplossingen allemaal Smart Charging ready zijn. In de afgelopen periode zijn ook de openbare laadpalen in Geldermalsen omgebouwd naar deze techniek.

Geldermalsen is dus helemaal smart charging ready.

Om ervaring op te doen met flexibel laden, is het Living Lab gestart met een proef waarbij deelnemers met daarvoor geschikte elektrische auto’s (Renault Zoe, Tesla Model S, BMW i3, Nissan Leaf, Tesla Roadster) op hoger vermogen kunnen laden buiten de piekuren (buiten 17.00-19.00 uur). Vrijwel de hele dag wordt de auto dus sneller geladen dan normaal. In de piek wordt juist met minder vermogen geladen. Plug-in-hybrides nemen ook deel aan de proef. In de laatste fase van het onderzoek kijken we hoe elektrische auto’s geladen kunnen worden op de momenten waarop het meeste aanbod is aan duurzame stroom uit zon en wind (en de stroom-prijzen laag zijn).

Wat is het doel?
Het doel van dit project is om ervaring op te doen met flexibel laden op laadpalen in de openbare ruimte van onder andere Ecoleon. We onderzoeken de mogelijkheden om flexibel laden te gebruiken om te laden op de beste momenten voor de gebruiker en voor het net. Terwijl de deelnemers aan het project er zo weinig mogelijk van merken.

Living Lab Smart Charging
Door laadpalen slim te maken en te gebruiken voor een reeks onderzoeken en praktijktesten kan Nederland internationaal de standaard zetten op het gebied van Smart Charging. Flexpower is een van de proefprojecten binnen het Living Lab voor het slim opladen van elektrische auto’s.
Wilt u er zeker van zijn dat uw laadoplossingen Smart Charging ready zijn? Neem dan contact op met Erik Claassen op 06 – 83 00 05 87 of via info@ecoleon.nl

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: