56120006_2215994931795531_8163364152467783680_n

Full pull!

04 juni 2019

De afgelopen jaren nam het aandeel elektrische auto’s sterk toe. Tussen vandaag en 2021 zullen de diverse showrooms steeds voller komen te staan met elektrische modellen. Volkswagen, Audi, Skoda, Citroen, Opel, Peugeot enz. Allemaal hebben ze hun modellen aangekondigd.

Ondertussen komen voorzichtig de eerste bedrijfswagens op de markt. Volkswagen deed al wat testen en ook Mercedes zet nu de eerste stappen naar volledig elektrische bussen.

Krachtpatsers

Afgelopen week was ik op een tractorpulling wedstrijd bij ons in de buurt. Dikke dieselpluimen, veel herrie en uitlaatgassen kwamen voorbij. Prachtig om te zien hoe men in staat is het maximale uit die machines te halen. Een van de grote winnaars: Simply Green, een John Deere 4020 met een 8.9 liter motor die zo’n 1000 pk levert.

Naast al dit dieselgeweld werkt de agrisector ook aan machines die minder uitstoten. Zo kent John Deere het zogenoemde Sesam project. In dit project is men al een jaar of 6 bezig met het ontwikkelen van landbouwmachines die minder uitstoten. Zo kwam er in 2013 een model op de markt wat gedeeltelijk op plantaardige olie kon rijden. Op die manier was het al haalbaar om 60% CO2 te reduceren.

Techniek met potentie

Inmiddels is John Deere ook aan de slag met een volledig elektrische tractor. En dat biedt zeker kansen. Zo hebben veel boerenbedrijven tegenwoordig de beschikking over een eigen energievoorziening door zonnepanelen en wordt er steeds meer met GPS data gewerkt. Het is ook daarom dat John Deere zelfs een onbemande tractor ontwikkelt. Op batterijen, maar zelfs ook met een verlengsnoer. Je moet het zien om het te geloven.

Techniek met potentie. Ook de agrarische sector zal de komende jaren veranderen. Maar of we ooit een elektrische Full Pull gaan zien, dat valt te betwijfelen.

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: