42968027322_d24fc3671b_o groot

Eerste laadpraatpalen voor elektrische auto’s in gebruik genomen

13 april 2018

Bij Autolease Midden Nederland in Tiel zijn op 13 april 2018 de eerste, door Ecoleon ontwikkelde, autolaad-praatpalen in gebruik genomen. Tegelijkertijd is de webshop www.koopeenpraatpaal.nl geopend, waar bedrijven en particulieren de laadpraatpalen voor elektrische auto’s en fietsen en communicatiepraatpalen kunnen aanschaffen. De praatpalen met een nieuwe bestemming zijn te koop vanaf €2195,- en hebben het iconische uiterlijk van de praatpaal behouden. De twee laadpraatpalen die in Tiel zijn geactiveerd, stonden voorheen als pechhulp langs de snelweg A50 bij Heteren en de A30 bij Ede.

Modern laadstation voor elektrische voertuigen

Robert van Doorn, directeur van Ecoleon, en Maarten Bruinsma, directeur van Autolease Midden Nederland, hebben de eerste twee autolaad-praatpalen onthuld en meteen in gebruik genomen. Robert van Doorn: ‘De praatpalen zijn iconen van de snelweg die een tweede leven verdienen als mooie nieuwe producten. De traditionele praatpaal is geüpcycled tot een modern laadstation waarbij met de nieuwste laadtechnieken tegelijkertijd twee auto’s kunnen worden opgeladen.’

Naast de autolaad-praatpalen zijn er laad-praatpalen ontwikkeld waar e-bikes, scootmobielen en elektrische scooters kunnen worden opgeladen. Ook is er een communicatiepraatpaal beschikbaar die duidelijk zichtbaar en herkenbaar is. In Groningen en Drenthe komen dit jaar tientallen OV-hubs, overstapplekken waar verschillende vormen van openbaar vervoer bij elkaar komen. Bij de eerste hub in Gieten is al een communicatiepraatpaal geplaatst, waar reizigers hun ‘hubtaxi’ kunnen bestellen. 

Eerste verkoop praatpalen enorm succes

Binnen een half uur waren de 500 praatpalen, die in juli 2017 door Ecoleon zijn aangeboden via de website ‘Koop een praatpaal’ verkocht. Omdat de belangstelling voor de praatpalen zo groot was, zijn er later dat jaar nog eens 500 palen beschikbaar gesteld voor de verkoop. Wie in de tweede ronde in aanmerking wilde komen voor een praatpaal moest een plan indienen voor duurzame herbestemming. Dit leverde ruim 3.000 ideeën op, waarbij een groot aantal indieners een laadpaal voor elektrische voertuigen voorstelde. Na de verkoop heeft Ecoleon zich beziggehouden met het ontwikkelen van nieuwe praatpaalproducten, in nauwe samenwerking met Ecotap, de grootste laadpalenproducent van Nederland.

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: