178614108groot-300x212

Belastingverlaging electriciteit laadpalen

23 maart 2016

De belasting op elektriciteit van laadpalen die zijn aangesloten op het vaste net, wordt vanaf 2017 gehalveerd. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vrijdag aan de Tweede Kamer. Hij komt daarmee tegemoet aan een motie die door D66 en GroenLinks werd ingediend. De belastingverlaging moet het elektrisch rijden stimuleren.

Wiebes wil het huidige vaste tarief voor de laadpalen gelijkstellen aan dat van de tweede schijf van de energiebelasting. Dat komt erop neer dat de belasting wordt verlaagd van 10,007 cent naar 4,996 cent per kWh. In het Belastingplan van 2017 zal Wiebes voorstellen dit lagere tarief te hanteren voor de periode van 2017 tot en met 2020.

Verliesgevend

Om elektrisch rijden te bevorderen, is de aanwezigheid van openbare laadinfrastructuur erg belangrijk, maar op dit moment zijn laadpalen erg duur en op korte termijn zelfs verliesgevend. De investeringskosten zijn hoog en de opbrengsten laag.

Wiebes hoopt dat potentiële autokopers eerder een elektrisch voertuig zullen kopen als het rijden goedkoper wordt. Dat zal volgens de bewindsman dan ten koste gaan van de aanschaf van benzine of dieselauto’s.

“Met deze tariefsaanpassingen verbetert de businesscase voor de openbare laadpalen en wordt laden bij een openbare laadpaal, voor zover het belastingvoordeel wordt doorgegeven in de prijs, goedkoper”, aldus Wiebes.

 

Bron: nu.nl

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: