circulairladder-600x208

Aan de slag met de circulaire economie

11 april 2017

Bij Ecoleon geloven we in het verduurzamen van de wereld om ons heen. De buitenruimte waarin we dagelijks werken, leven en ons verplaatsen biedt een scala aan mogelijkheden.

Sommige gemeenten zien deze mogelijkheden ook. Neem bijvoorbeeld de Gemeente Apeldoorn.
Daar wordt een ambitieuze manier van aanbesteden gehanteerd voor een renovatieproject van een woonwijk. Circulariteit is hierbij enorm belangrijk. Om dit doel te bereiken heeft men gekozen voor een nieuwe manier van marktdenken, namelijk Rapid Circulair Contracting. Deze methode is ontwikkeld door de Stichting Circulaire Economie waarbij Erik Wuestman een inspirerende voortrekkersrol vervuld. Erik kan met zijn “het kan wel” mentaliteit mensen overtuigen van de mogelijkheden. Zo ook in onderstaand filmpje.

Mark Sandmann, wethouder van de Gemeente Apeldoorn hierover:  “Circulair aanbesteden is nieuw voor ons. De ontwikkelingen op circulair gebied gaan razendsnel. Door niet alles op voorhand in detail uit te werken willen we de marktpartijen aanspreken op hun creativiteit en innovatievermogen. Dat is spannend, ambitieus én slim. Op deze manier hopen we namelijk de kennis uit de markt optimaal te benutten voor de renovatie van de wijk De Parken.”

In de zoektocht naar circulariteit stuit je op fantastische initiatieven die een verbinding kunnen leggen tussen de buitenruimte en de consumptie. Een mooi voorbeeld hiervan is Fruitleather Rotterdam. Zij maken van fruitafval een leervervanger. Het TV programma Tegenlicht maakte een reportage over hun plannen.

Ecoleon werkt dagelijks aan het verduurzamen van de buitenruimte. Daarbij denken we out of the box. Ze leggen we bijvoorbeeld de link tussen de buitenruimte en consumptie en gebruik waarbij we zoveel als mogelijk het hergebruik zien als upcycle. Door de verschijningsvorm te veranderen proberen we de waarde toe te laten nemen t.o.v. de waarde van het eindproduct.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van upcycle en verduurzaming van uw buitenterrein en uw afval of grondstoffen? Neem dan contact met ons op, we denken graag met u mee.

HoeDuurzaamBenJij

Volg ons: