Hout zonder wereldreis, Hollands Hout
13 januari 2017
Al geruime tijd is de houtbranche wereldwijd bezig met het probleem van ontbossing. Om de toenemende druk op bos te verminderen, is sinds het eind van de 20ste eeuw steeds meer ingezet op duurzaam bosbeheer. Om dit te realiseren zijn certificeringsschema’s opgezet om de duurzame herkomst van het hout te waarborgen door het verlenen van een keurmerk. Ook wordt er gezocht naar duurzame alternatieven voor tropisch hout. Voorbeelden zijn: chemisch gemodificeerd zacht hout (accoya), thermisch gemodificeerd zacht hout (via het Plato-proces), geperst bamboe en hout/kunststof-composieten. Daarnaast wordt gestreefd naar een efficiënter gebruik van hout zodat er minder afval ontstaat en de toepasbaarheid van tot nu niet commercieel gebruikte houtsoorten.
Het bankje in uw park is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt van FSC goedgekeurd hout. Prachtig natuurlijk. Maar hoe duurzaam is het nu eigenlijk echt? Waar komt dat hout bijvoorbeeld vandaan?
Het antwoord hierop is vrij eenvoudig. De meeste soorten komen uit de bossen in Zuid-Amerika en West-Afrika. Een land als Suriname exporteert jaarlijks ongeveer 250.000 m3 hout. En ja, dit wordt steeds duurzamer gewonnen en er wordt steeds beter voor nieuw aanplant gezorgd. Maar realiseert u zich dat al dit hout minimaal 8.000 km vervoerd moet worden om in Nederland te komen? Verpakt in zeecontainers op een groot schip maakt dit hout dus een enorme wereldreis. Al dat transport per schip heeft een oncontroleerbare, vervuilende industrie opgeleverd. De 16 grootste containerschepen ter wereld stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s op aarde. Dat moet toch anders kunnen?
In veel gevallen wel. Ook in Nederland hebben we bossen. Natuurlijk niet op de schaal van Suriname en met andere houtsoorten. Maar toch is dit hout in veel gevallen uitstekend toepasbaar in de buitenruimte.
Staatsbosbeheer, die partij in Nederland die zorgt voor onze bossen, biedt Hollands Hout aan. Hout uit onze eigen Hollandse bossen. Hollands hout is op heel veel plaatsen terug te vinden. In tuinhout zien we bijvoorbeeld douglas en lariks terug. In gelamineerde houtconstructies en gevelbekleding wordt lariks gebruikt. Kozijnen, vloeren en fineer zijn vaak van Amerikaans eiken. Van vuren en grenen worden veel houtplaten gemaakt. En in kartonnen verpakkingen is bijvoorbeeld populier verwerkt. Alle inkomsten uit de houtoogst gaan terug naar de natuurgebieden. Door voor Hollands hout te kiezen, borgen we de toekomstige kwaliteit en behoud van bossen.
Ecoleon levert een breed scala aan producten voor de buitenruimte die zijn gemaakt van Hollands Hout. Wilt u meer informatie over onze producten? Neem dan contact met ons op via Erik Claassen op 06 – 83 00 05 87. Of kijk op onze website: www.ecoleon.nl